Pollensæson | allergiguiden.dk

Lider du af sæsonbestemt pollenallergi?

Er du særlig ramt af pollenallergi om foråret eller midt på sommeren? Her kan du se, hvilke pollen, der hører til de enkelte årstider:

 

Forårshøfeber (marts-maj):

Især birkepollen, men også andre typer træpollen som el, elm og hassel.
Normalt begynder den danske sæson for birk i midten af april, men da træpollen er luftbårne, kan du  reagere på pollen, der kommer hertil fra andre lande. Derfor kan du allerede i marts reagere på pollen fra Polen og Tyskland, hvor birketræerne blomstrer tidligere end i Danmark, og helt ind i maj måned, hvor birkepollen kan komme helt fra Finland.

Lunt og solrigt vejr giver oftest mange birkepollen, mens regn og køligt vejr giver få pollen. Vindbestøvede træer, som f.eks. el, hassel og birk, sender først pollen af sted midt på formiddagen. Til gengæld kan træpollen holde sig svævende i luften i dagevis.

 

Sommerhøfeber (juni-juli):

Græspollen
I sommermånederne er der ofte høje pollental for græspollen, og derfor oplever græs-allergikere løbende øjne og næse samt nyseture. Græs starter med at frigive pollen om morgenen mellem kl. 7 og 8. Den største koncentration af græspollen kan ofte måles omkring frokosttid. Herefter falder pollenmængden, men kan som regel måles helt frem til kl. 22.

 

Efterårshøfeber (august-september):

Gråbynke og kurveblomster for eksempel krysantemum
Når sæsonen for græspollen er aftagende, tager pollen fra blandt andet bynke og krysantemum over og påvirker personer med efterårshøfeber. Der er oftest flest bynkepollen mellem kl. 5 og 18. På varme solrige dage frigiver planten pollen mellem solopgang og klokken ni om morgenen. I dårligt vejr venter eller opgiver bynke helt at frigive pollen. I løbet af et døgn kan der være der store udsving i luftens indhold af bynkepollen, mens der for birk og græs er mindre udsving over døgnet.

 

Helårsallergi:

Husstøvmider, pelsdyr og skimmelsvamp
Partikler fra kæledyrs pels eller spyt kan føre til en allergisk reaktion, ligesom husstøvmider kan betyde helårsallergi. Husstøvmiderne findes i blandt andet sengetøj og møbler. Udluftning i hjemmet og vask af sengetøjet hjælper med at holde antallet nede. Høfeber-symptomer, som ikke skyldes pollen, pelsdyr, husstøvmider eller skimmelsvamp, kan være forårsaget af allergi over for fødevarer eller medicin.